Wydział Filologiczny Uniwersytetu Gdańskiego
Katedra Historii Literatury
Pracownia Badań nad Literaturą Zapoznaną i Mniej Znaną
mają zaszczyt zaprosić na ogólnopolską konferencję naukową
„(Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia”.
Uroczystego otwarcia konferencji „(Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia” dokonali Prorektor ds. Nauki UG, prof. dr hab. Piotr Stepnowski oraz Prodziekan ds. Nauki na Wydziale Filologicznym UG, dr hab. Tomasz Swoboda, prof. nadzw., oraz przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji dr hab. Barbara Zwolińska, prof. nadzw. Wykład inauguracyjny na zatytułowany „Warz, Sawo... Warz, Ewo...”. Motywy kulinarne w etymologiach ludowych nazw polskich miejscowości wygłosiła prof. dr hab. Ewa Rogowska Cybulska z Instytutu Filologii Polskiej UG.
Niesłabnące zainteresowanie problematyką szeroko rozumianego (nie)smaku, wieloaspektowość tego zagadnienia oraz jego złożoność stanowią wciąż pretekst do nowych i nowatorskich odczytań tekstów kultury, zarówno starszych, XIX-wiecznych, jak również najnowszych, inspirując do oglądu i dyskusji m.in. na spotkaniach konferencyjnych, sympozjach czy też w publikacjach naukowych.
Takie zadanie – tj. wymianę myśli, doświadczeń, a przede wszystkim najnowszych wyników badań dotyczących szeroko pojmowanego (nie)smaku – postawili przed sobą także organizatorzy konferencji „(Nie)smak w tekstach kultury XIX–XXI wieku. Nie tylko o kulturze jedzenia i picia”, zapraszając do współudziału w niej literaturoznawców, językoznawców, antropologów, kulturoznawców, psychologów, filmoznawców, teatrologów, medioznawców, teologów oraz innych znawców tematu z różnych ośrodków naukowych. Konferencję zaprojektowano jako interdyscyplinarną i komparatystyczną. Zaznaczona w tytule kategoria (nie)smaku interpretowana będzie w różnorodnych aspektach, m.in. kulturowym, obyczajowym, estetycznym, etycznym, antropologicznym.